SEGI University Pages

Segi University Directory

Segi University Directory

Segi University Directory, The information provided here is Segi University Directory

 

GAMBARAN KESELURUHAN

Sejarah Kumpulan Universiti SEGi bermula sejak 1977 apabila diwujudkan kolej sistematik pertamanya di tengah-tengah kawasan komersial, Kuala Lumpur dengan menawarkan kelayakan profesional seperti LCCI, ACCA dan ABE.

Selaras dengan industri ini, kumpulan (sebelum ini dikenali sebagai Kumpulan sistematik) meningkat dengan ketara dan memperluaskan rangkaian kursus dan jangkauan pasaran melalui pengambilalihan lebih banyak kolej dan juga dengan menubuhkan kolej baru.

 

Kursus kejurawatan yang ditawarkan di SEGi ialah pada tahap diploma dan ijazah sarjana muda. Kedua-dua kursus ini ditawarkan di Kolej SEGi cawangan Kuala Lumpur sahaja. Untuk tarikh pengambilan pelajar baru, pemohon boleh menghubungi cawangan Kuala Lumpur secara terus. Mereka yang lulus peperiksaan akhir, termasuk peperiksaan Lembaga Jururawat Malaysia, akan menamatkan pengajian dan layak untuk berdaftar dengan Lembaga Jururawat Malaysia.

Diploma Kejururawatan

SEGI telah mereka bentuk program berdurasi tiga (3) tahun ini menyediakan pelajar untuk menjadi Jururawat Berdaftar yang berkelayakan. Fokus program ini adalah kepada aspek penjagaan kejururawatan dan juga sebagai sains penjagaan kesihatan. Pelajar akan melalui satu pengalaman pembelajaran yang lengkap yang melibatkan kerja-kerja kelas, aktiviti di wad simulasi, bilik dan kemahiran praktikal makmal, dan mendapat pengalaman kerja sebenar di hospital dan kinlik komuniti berdaftar.Program ini diluluskan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Ia juga diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Lembaga Jururawat Malaysia.

Syarat Kelayakan

Bagi pemohon lepasan SPM, O-Level, SM2 atau setaraf mestilah mendapat mendapat sekurang-kurangnya 5 kredit, termasuk Matematik dan Sains. Selain itu pemohon juga mestilah lulus dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Sarjana Muda Sains (Kepujian) Amalan Profesional Kejururawatan

Program ini secara tepat lagi adalah Program Ijazah 2+0 dengan Universiti Greenwich, UK. Universiti Greenwich (UOG) adalah sangat berpengalaman pemberi pendidikan tinggi bagi program kejururawatan.Program ini diiktiraf oleh pihak berkuasa tempatan kerana ia diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Lembaga Jururawat Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). Program ijazah dua (2) tahun diiktiraf di seluruh dunia, sehingga memungkinkan untuk graduan dengan mudah mengamalkan dan mencari pekerjaan di luar negara. Ia diterima di kebanyakan negara di dunia, dan ia tidak dapat dinafikan bahawa memiliki ijazah kejururawatan akan meningkatkan peluang pekerjaan.

Syarat Kelayakan

Pemohon program ini mestilah Jururawat berdaftar dengan Lembaga Kejururawatan Malaysia, mempunyai Diploma Kejururawatan atau setaraf dengannya, memiliki semasa Sijil Pengamalan Tahunan terkini, pemohon juga mesti telah siap 60 kredit Bukti Portfolio Peringkat 2 untuk memenuhi kriteria untuk belajar di Peringkat 3 dan 3 tahun pengalaman bekerja.

KESIMPULAN

Kejururawatan adalah satu kerjaya untuk mereka yang mempunyai hati yang besar, niat jujur untuk menjaga rakyat, kesabaran dan belas kasihan. Jika berminat untuk menjadi seorang jururawat, individu itu mesti boleh berkomunikasi dengan baik. Seorang jururawat mempunyai tanggungjawab sebanyak doktor dalam menyelamatkan nyawa rakyat. Sebagai pemegang Diploma atau Sarjana Muda Kejururawatan SEGi, graduan boleh mengakses peluang pekerjaan dalam bidang kejururawatan klinikal, penjagaan kesihatan, pendidikan dan pengurusan, di dalam dan di luar negara. Graduan boleh memegang jawatan sebagai jururawat berdaftar, penyelia kejururawatan, pengurus di hospital, warga pendidik, jururawat perindustrian dan pakar produk.